Felhasználói kézikönyv

 

Circle43

 

Felhasználói Kézikönyv

Itt gyűjtünk össze mindent, amit a Circle43 -ról tudni érdemes.
A jelen dokumentum célja…

Ez a dokumentum egyaránt szól az érdeklődőknek és az együttműködésünkben részt vevőknek. Alkalmas arra, hogy gyors áttekintést adjon a küldetésünkről és a működési folyamatainkról és hogy részletesen bemutassa azt, hogy hol tartunk. Kézikönyvként szolgál továbbá nekünk.

Mi ez az egész?

Mi egy “szervezetfejlesztési önképzőkör” vagyunk. Legjobb saját és külsős szervezetépítési gyakorlatokat gyűjtünk össze és osztunk meg egymással.

Miért csináljuk? (küldetés)

Van küdetésünk, ami egy fő értékből bontakozik ki, ami a tudatosság. Szertnénk magas szintű tudatosságot megvalósítani a szervezeti együttműködésekben mind az egyéni, mind a csapatmunkában.

 

Vezetői munkánk során nap mint nap tapasztaljuk, hogy kreatív, szakmájukban kíváló, önálló és tenni akaró embereket gyakran kihívás egymásra és a közös munkára hangolni. Ugyanakkor szűkebb szakmánkban, de azon kívül is a világ egyre összetettebb – bármit akarunk elérni, egymagunkban nem sokra megyünk. Nincs mese, meg kell tanulnunk kiválóan kooperálni, ha világraszóló dolgokat akarunk létrehozni.

 

A kooperáció akadálya sok esetben egy meghaladott szervezeti felépítés, túlszabályozás, hagyományok, írott vagy íratlan normák. Rengeteg akadályba ütközünk akkor, amikor hagyományos módon próbálunk felépíteni egy szervezetet. Rájöttünk arra, hogy személyiségünk alapvető jellemzője a sokirányú érdeklődés. Többfajta szerepben tudjuk magunkat elképzelni és kipróbálni.

 

Mi hiszünk abban, hogy a konstruktív és hatékony együttműködés tanulható. Hiszünk abban, hogy léteznek legjobb gyakorlatok, amelyek valódi, értékteremtő együttműködésre ösztönzik az embereket.

 

Össze akarjuk gyűjteni, párbeszédet akarunk indítani, és strukturált formában elérhetővé akarjuk tenni a kooperációt építő, progresszív szervezetépítési, együttműködési gyakorlatokat. A magunk okulására és a világ jobbítására.

 

Küldetésünk: Együttműködési módszereket, szervezetfejlesztési gyakorlatokat kutatunk és terjesztünk.

Hogyan csináljuk? (értékek)

Hát ez a legizgalmasabb része 🙂

 

Hogyan szervezik meg a munkát a szervezetfejlesztők? Az alábbi elveket határoztuk meg.

 • nyitottan
 • önállóan
 • proaktívan
 • tudatosítva, meta szinten
 • bevezetve és tesztelve metodológiákat
 • lean és agilis módon
 • skálázható módon
 • emberközpontúan

 

Mit csinálunk?

Vizet iszunk, és vizet prédikálunk. Arra törekszünk, hogy ez a Kör a lehető leghatékonyabb módon működjön. Ezért példaértékű gyakorlatokat használunk a Kör működésében is. Kipróbáljuk, és ami bevált, hitelesen képviseljük kifelé is.

 

1. Megbeszélünk konkrét eseteket

A Kör tagjai aktuális szervezeti problémákat, mini-esettanulmányokat hozhatnak saját cégükből. Ez lehet saját legjobb gyakorlat, vagy akár élő probléma. A Körben megbeszéljük, ötletelünk, megoldást keresünk.

 

2. Kereshető tudástárat építünk a legjobb gyakorlatokból

Az együttműködést fejlesztő, szervezetépítési legjobb gyakorlatokat és azokat támogató technológiai megoldásokat összegyűjtjük, kereshetővé tesszük ebben a dokumentumban.

 

3. Aktívan megosztjuk a tudást

Keressük annak a módját, hogy a felhalmozott tudást megosszuk másokkal is. Aktívak képviseljük azokat az elveket, melyek a legjobb gyakorlatok mögött húzódnak.

Kik vagyunk?

Hazai, de a nemzetközi vérkeringésben aktívan részt vevő  informatikai cégek tulajdonosai, vezetői és szervezetfejlesztők vagyunk. 20-100 fős, szervezeteket irányítunk, változtatunk felső- vagy középvezetői szinten. Közös bennünk az igény, hogy folyamatosan keressük a legjobb megoldásokat, és szeretjük megbeszélni a tapasztalatainkat.

 

Ezt a közösséget azért hoztuk létre, hogy a legjobb gyakorlatok megosztása révén személyesen fejlődjünk, tudatosabb közösségeket hozzunk létre a munkahelyeinken, és azon kívül – a társadalomban.

 

A Kör tagjainak Google+ profilját itt találod.

Így működünk

A fő kommunikációs csatorna

Google+ csatornán gyűjtjük jelenleg a tudásunkat. Ez egy zárt közösségi felület, ahová tagjaink kapnak meghívást. A Google+ közösségi felületén tesszük elérhetővé az állandó és ideiglenes google doksijainkat és azokat az anyagokat, amiket érdemesnek találunk rá.

Heti találkozó

 

Önkéntes, proaktív részvétel

A Kör tagjai személyes érdeklődésből, szabadidejükben vesznek részt. A Kör tagjaitól elvárja az aktív részvételt a megbeszéléseken, a projektmunkákban való tevőleges részvételt. Minden résztvevől elvárjuk, hogy fogalmazza meg röviden a motivációját, céljait tisztázó rövid alapvetés.

Heti 2-4 óra időbefektetés

A Kör tagjai heti 2-4 óra időbefektetést vállalnak. Ezt mindenki maga ellenőrzi. Kéthavonta visszanézzük, és finomítjuk a megállapodást. Célunk ezzel az, hogy reális képünk legyen arról, mennyi munkát tudunk elvégezni a következő időszakban.

Szerepek, nem beosztások

Hiszünk abban, hogy mindenkiben sokfajta tehetség lakozik. Ezért több szerepkört tud betölteni. Azt is gondoljuk, hogy minél több szerepben próbáljuk ki magunkat, annál empatikusabban viszonyulunk egymáshoz.

 

Ezért a Kört nem hieararchikusan építjük fel, hanem szerepekben és a szerepekhez kapcsolódó felelősségekre építjük.

 

Jelenleg ezeket a szerepeket azonosítottuk:

 

Szerep Betölti Felelősség
Leadlink Pfenningberger Ádám Ő felel azért, hogy a kör a küldetése irányába fejlődjön a lehető legjobban
Facilitátor Orbán Gergely A Heti Meeting szervezése. Legyen agenda, kezdődjön időben, tartsuk az agendát, jegyezzük fel a döntéseket és teendőket, legyen időben vége.
Titkár Szatmári Tamás Ő jegyzetel, tehermentesíti ezáltal a moderátor és a moderáltak együttműködését
Kutató Boscha István, Emich Szabolcs, Orbán Gergely, Szatmári Tamás, Farkas Szabolcs, Kötcsei Csaba, Bankó Ádám,

Kulcsár Zsolt,

Pfenningberger Ádám

Szervezetfejlesztési gyakorlatokat mutat be, elemez és integrál

 

Futó projektjeink

 

Megnevezés Vezeti Leírás Következő lépés
A nevünk meghatározása Boscha István
Struktúrált információ tárolás Emich Szabolcs Könyvtáros szerepkör kialakítása…
Policyk és döntések helyének kialakítása Titkár https://docs.google.com/a/doctusoft.com/document/d/1GrbXb3Wrf5jcO3CuR4tO0kX6yhWDZSrifur91lEyRFk/edit#
Glassfrog POC Gergő és FSzabi

 

Vállalások (accountability)

 

Megnevezés Vezeti Leírás
Alapdokumentum gazdája Emich Szabolcs https://docs.google.com/a/emich.hu/document/d/1oiRbQss9XWbBEMWM0dVr_C_xyC85Y7pWNdOf069XPEA/edit?disco=AAAAAJNx4Tc#

 

Kicsiben kezdjük

Elsősorban saját jelenlegi munkahelyünkön, fizetett és nem fizetett projektjeinkben – közösségeinkben szeretnénk hasznosítani az itt tanultakat. Középtávon közösségi hasznosulást is megcélzunk, ezért megosztjuk a tudásunkat.

 

Földrazilag el nem kötelezettek vagyunk – elsősorban a tevékenységünk és anyanyelvünk miatt Magyaroszág a fő célpont, de nem zárjuk ki, hogy nemzetközi hatása lehet a gondolkodásunknak idővel.

 

Hogy lesz ebből világméretű forradalom?

Középtávon egy skálázható, önmagát többszörözni tudó, hálózatos szervezet felállítása a célunk. A szervezeti formában is egy önműködő, best practice forma kialakítása/meghonosítása a célunk.

 

Egyelőre idáig jutottunk, jelenleg a szervezet 8 fővel működik, később térünk vissza rá, hogyan tud hatékonyan és organikusan “burjánozni.”

 

Magyarul beszélünk, nemzetköziül gondolkozunk

A tudásbevonás nemzetközi best practice-eken alapul, a hatókör alapvetően a résztvevők érdekköre, alapvetően hazai.

 

Ezért a források angol vagy magyar nyelvűek. Törekszünk arra, hogy ahol lehet, magyar nyelvű kifejezéseket használjunk. Ahol szükséges, szakkifejezések honosítását, nyelvújtást is végzünk.

 

Negyedéves fókuszokban dolgozunk

3 hónapos aktivitási tervet készítünk, és a periódus végén visszanézzük az eredményeket. Ehhez az Objectives-Key Results (Google) keretrendszert használjuk.

 

Milyen gyakran frissítjük ezt a doksit?

Ez a dokumentum is folyamatosan fejlődik. Itt gyűjtjük időközben, h mi az, amit tisztázni kell következő alkalommal:

 1. Hogyan bővül ez a csoport a jövőben? Be akarunk vonni további szereplőket, cégeket is? Ki hívhat meg? Hogy lehet bekerülni?
 2. Szerepek, kötelezettségeik részletes kifejtése
 3. ..
 4. ..

 

Tudásmegosztás

A csoport kéthetente saját önszervezésével és irányításával, ezen belül pedig a Holacracy gyakorlati használatával foglalkozik. Minden második héten pedig különböző szervezetfejlesztési módszereket mutatunk be és tárgyalunk ki.

 

Eddig bemutatott témák:

 • Doctusoft Holacracy bevezetés
 • Objectives and Key Results (OKR) célkitűzés rendszer
 • Masterarrow planning
 • NLP
 • Stop setting goals if you would rather solve problems

Döntések

A döntések eredményei lehetnek:

Projekt

Next Action

Szerep, Kör

Policy

Accountability/Felelősségvállalás (visszatérő, ismétlődő feladatok)

Hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .