Szükséges eszközök:

  • ha van egy flipchart, vagy tábla, ahová a neveket felírhatjuk, az segít – de nem feltétlenül szükséges

Ajánlott létszám:

  • 10-nél több emberrel már kicsit hosszú átbeszélni…

Időigény:

  • 10 perc

A játék leírása:

Egy történetet mesélünk el 5 szereplővel, akiket a végén szimpátia szerint kell sorbarendezni.

Instrukció: Zsuzsa nagyon szerelmes és szerelmét nem látta már napok óta. Nem bírja tovább a tétlen várakozást, egy este elhatározza, hogy eljut hozzá. Szerelme a folyó túlsó partján, egy másik faluban él és Zsuzsának nincs csónakja, hogy átkelljen a folyón. Elmegy ezért Robihoz és kéri hogy vigye őt át a folyón a szerelméhez. Robi elutasítja a kérését. Zsuzsa eljut Tiborhoz aki felajánlja, hogy átviszi Zsuzsát a túlsó partra, ha Zsuzsa nála tölti az éjszakát. Zsuzsa belemegy az alkuba és Tibor másnap állja a szavát, átviszi Zsuzsát a folyón. A szerelmes lány eljut szerelméhez, Csabához aki miután ajtót nyit, elutasítja Zsuzsa közeledését. A lány összetörten sétál az utcán, amikor János rátalál. Elmeséli Jánosnak a történteket, János erre haragra gerjed, elmegy Csaba házához, becsönget és az ajtót nyitó Csabának egy hatalmas pofont kever le.

A történet után mindenkit megkérünk, hogy az öt szereplőt állítsa sorrendbe attól függően, hogy mennyire voltak szimpatikusak és egyenként indokolja meg mindenki a sorrendjét. Ezután egészítsük ki a történetet egy kis háttérinfóval

Instrukció:

  • Zsuzsa 16 éves, diáklány
  • Csaba 38 éves, 2 gyerekes családapa és Zsuzsa tanára
  • Robi 45 éves, Csaba kollégája
  • Tibor 59 éves, Zsuzsa nagyapja
  • János 22 éves, pszichopata

Az új infók fényében újra hozzunk létre egy sorrendet és indokoljuk meg.

Mit tanulhatunk a játékon keresztül?

A játék az előítéletekről, az ítélkezésről szól leginkább. A csoportban tudatosodhat az, hogy az ismert információk a jéghegy csúcsát jelentik és bármennyit is próbálunk felderíteni egy egy helyzetből, személyről, a jéghegy nagyobbik része ismeretlen marad.

Tippek:

  • a játék közben ne válaszoljunk a részleteket firtató kérdésekre

Variációk:

A nevek tetszőlegesek, lehetőleg ne olyan neveket használjunk, amit a jelenlévők is használnak…

Értékelés:

A játék maga érdekes volt, viszont az kitűnt, hogy a sorrendeket nem érdemes táblázatosan felírni, feleslegesen veszi el az időt. Itt is a beszélgetés az érték.