Szükséges eszközök:

  • némi tér kell hozzá, nagyon szűk teremben nem kivitelezhető

Ajánlott létszám:

  • 6-8 fő

Időigény:

  • 6-10 perc a játék, 5-10 perc a játék utáni tapasztalatcsere

A játék leírása:

Hat ember kört alkot, ők a harang. A hetedik benn áll a kör közepén, kezeit a mellkasához szorítja. Ő lesz a harang nyelve.

Instrukció: Aki a harang nyelvét játsza, csukja be a szemét és dőljön el valamelyik irányba. A harangot alkotó játékosok állítsák meg dőlésében és lökjék tovább valamerre a körben. Érdemes szoros körrel kezdeni, majd ahogy nő az önbizalom, kicsit hátrébb lépni. Fontos, hogy a harang nyelve biztonságban legyen.

Egy játék kb fél-1 percig tart, utána más áll be a kör közepére.

Mit tanulhatunk a játékon keresztül?

A játék egyik kulcsa a bizalom. A játék során érdekes megfigyelésekkel gazdagodunk a csoporttagok és a csoport bizalmi viszonyát illetően.

Tippek:

  • az élmény akkor erős, ha stabil a kör, nem csúszik meg senki, nincs bizonytalanság – ezt érdemes hangsúlyozni
  • a legeredményesebben úgy lehet megtartani a felénk dőlő embert, ha egyik lábunkkal hátra lépve, rugalmas terpeszállásban fogadjuk

Variációk:

Bothmer gimnasztikából hozott változat, amikor a csoport fele egymás mellé áll és becsukja a szemét. A csoport másik fele úgy helyezkedik, hogy minden becsukott szemű ember mögé áll egy fogó. A fogók két kézzel végigsimítják az előttük álló, becsukott szemű ember hátát, aki ennek hatására eldől hátrafelé és a fogó elkapja majd visszaállítja őt. A fogó ezután egy másik becsukott mögé lép. E változat előnye, hogy akárhányan lehet játszani. A két játékot egymás után játszva érdekes felismeréseket hoz, hogy miben más amikor ismerjük hogy kire bízzuk magunkat (harang) és amikor nem (hátsimítós).

Értékelés:

A C43 csoport élvezte a játékot